Geheimen van Kroatië: Het eiland Pag

Bekijk accommodaties in Kroatië
Geheimen van Kroatië: Het eiland Pag

Pag, ook wel het Ibiza van Kroatië genoemd, is een prachtig eiland in de Adriatische Zee. Pag kreeg deze bijnaam door zijn drukbezochte discotheken langs het strand in Novalja. Op het eiland kan je een bruisend nachtleven terugvinden maar ook een rijke geschiedenis. Verder staat Pag bekend om zijn uitstekende lamsvlees en schapenkaas.

Hoe ziet Pag eruit?

In vergelijking tot de rest van Kroatië is er op het eiland weinig begroeiing. Het landschap wordt vooral gesierd door witte rotsen en wordt daarom wel eens vergeleken met een maanlandschap. Wanneer je het centrum binnen wandelt kom je veel oude gebouwen tegen. Veel kerken en torens maar ook een paleis uit de 15e eeuw.

Hoe bereik je Pag?

In het oosten van Pag werd een brug gebouwd van het eiland naar het vaste land. Jaren lang was dit ook de enige verbinding tussen het noorden en zuiden van Kroatië. De brug moest dus enorm veel verkeer verdragen en ging daardoor bijna instorten in 1993. Men bouwden een tweede brug en de originele werd gerenoveerd. Inmiddels is het eiland ook met de auto bereikbaar vanuit Zadar of met de veerboot vanuit Prizna.

Waar staat Pag om bekend?

Pag produceert het beste lamsvlees van Kroatië en volgens sommigen zelfs het beste lamsvlees van heel Europa. Het eiland heeft namelijk een groot pluspunt. De bodem van het eiland is bedekt met een natuurlijke laag zeezout. Bij het grazen krijgen de schapen en hun lammetjes dus een grote hoeveelheid zeezout binnen, wat hun vlees zijn unieke smaak geeft. Een andere specialiteit is de Paski Sir, een kaas gemaakt van schapenmelk. Bij deze kaas is het ook de voeding van de schapen die de uiteindelijke smaak geeft. Deze delicatesse word je overal op het eiland aangeboden.

Voor wie is deze vakantiebestemming?

Pag heeft voor iedere leeftijdscategorie wel wat te bieden. Heb je zin in avontuur? Trek er dan op uit en ga de zoutvelden bezoeken. Of wandel langs de kust en bewonder het aparte landschap. De strandtoerist zal hier ook makkelijk tot rust komen op de witte stranden langs het felblauwe water. Het bekendste strand noemt met Zrce. Hier kan je jetskiën, zonnestoelen of parasols huren en heb je een ruim aanbod aan bars en clubs. In de zomer is dit het centrum van het nachtleven. Jongeren komen uit verschillende hoeken van de wereld om hier hun verdiende vakantie door te brengen.

Deel dit bericht

Ja? Is Kroatië jouw bestemming?
Bekijk accommodaties in Kroatië