Eilanden Kroatië - De geheimen en hoogtepunten

Bekijk accommodaties in Kroatië
Eilanden

Eilanden Kroatië - De geheimen en hoogtepunten

Wow! Dat is het eerste woord dat bij ons opkomt als we denken aan Kroatië. Het land is nog relatief onontdekt en eigenlijk moet dat zo blijven. Maar toch kunnen we het niet laten om de schoonheid met jullie te delen. Niet doorvertellen he?!

De meeste Nederlandse vakantiegangers denken eerder aan Griekenland, Spanje en Italië dan aan Kroatië als het gaat om Zuid-Europese vakantiebestemmingen. Onterecht! Ze zeggen wel eens dat Kroatië een mix is van de twee landen waar het tussenin ligt, Italië en Griekenland. De stijl en de schoonheid van Italië en de hartelijkheid en de charme van Griekenland. Dan zou je zeggen dat met name het eerste Kroatië tot een perfecte vakantiebestemming maakt, maar het is juist ook die hartelijkheid die het land zo aangenaam maakt. Kroaten zijn zulke lieve hartelijke mensen. Ze ontvangen toeristen met open armen en zijn uiterst behulpzaam. Ga je op de bonnefooi naar Kroatië en zoek je een slaapplaats, vraag het een van de Kroaten op straat en ze nemen je mee naar de mooiste plekjes. Ze zijn altijd in voor een praatje over het land, hun familie of werk. Een hele leuke manier om het eiland echt te leren kennen.

Kroatische Eilanden

Terug naar die stijl en schoonheid. Die vind je bij uitstek op de eilanden van Kroatië. Het land telt maar liefst 1185 eilanden, waarvan er 67 bewoond zijn. Elk eiland heeft zijn eigen bijzonderheden. Ongerepte natuur, eeuwenoude cultuur, prachtige stranden en traditionele festiviteiten. Als je niet kunt kiezen, maak dan een heerlijke reis langs verschillende eilanden. Kroatië heeft hele goede veerdiensten, ideaal voor iedereen die houdt van eilandhoppen.

Krk
Op Krk zijn meerdere authentieke vissersdorpjes te vinden in typische mediterrane sferen.

Bekende eilanden ter hoogte van de hoofdstad Split zijn Brac, Hvar en het wat kleinere Korcula. Na Krk is Brac een van de grootste eilanden van Centraal-Dalmatië, ongeveer 40 kilometer lang en 10 tot 12 kilometer breed, en een van de zonnigste plekken van Kroatië met ongeveer 2700 zonuren per jaar. Het water rondom Brac is enorm helder en daardoor zeer geschikt om te duiken en snorkelen. Ook voor surfers is het eiland een aangename plek, de middagbries biedt veel mogelijkheden. Waar het eiland echt bekend om staat is de unieke witte steensoort. Vele paleizen zijn herrezen uit deze steensoort uit Brac, onder andere het Witte Huis in Washington en de kathedraal van het Kroatische Sibenik. Een plek waar mensen graag verblijven op Brac is Bol, de kuststreek in het zuiden van Brac. Het landschap is er schitterend, van uitgestrekte pijnboombossen tot vruchtbare dalen met olijfbomen en wijngaarden. Omdat het eiland bergachtig is, heb je overal een schitterend uitzicht over de Adriatische kust. En natuurlijk op het nabijgelegen Hvar. Met de veerboot steek je eenvoudig over naar dit romantische en op sommige plekken mondaine eiland.

Saint Tropez van Kroatië

Hvar wordt ook wel eens het Saint Tropez van Kroatië genoemd. Toch doet deze vergelijking Hvar te weinig eer aan. Natuurlijk heeft Hvar de enorme jachten en hippe strandtenten. Maar Hvar heeft veel meer. Romantiek is wat de klok slaat op dit eiland! Het centrale plein, wit geplaveid, de kleine straatjes die omhoog kronkelen met aan beide kanten de leukste restaurantjes en natuurlijk de schitterende natuur. De velden vol lavendel, de wijngaarden, de olijfbomen en het helderblauwe water. Met een scooter cross je zo het hele eiland over met je haren in de wind, heerlijk! Het eten is er vers en met liefde gemaakt. De helderblauwe zee zit vol met lekkere vis, uiteraard geserveerd met lokale wijnen. De eigenaar van het appartement waar wij verbleven vertelde ons: "In Kroatië drinken we 1 fles wijn met z'n tweeën, niet twee flessen, dan gaat het mis." En daar heeft hij gelijk in. Door de vele zonuren zijn Kroatische wijnen vrij alcoholisch, kleine slokjes dus ;) Houd er rekening mee dat je na het eten nog een lokaal likeurtje aangeboden krijgt. Als je je toch vergist, geen probleem, dan rust je de volgende dag heerlijk uit op een rots met uitzicht over zee, dan ben je er zo weer overheen, geloof ons.

We kunnen nog wel even doorgaan, maar laten we niet alles in een keer verklappen. Op Kroatievakantie.nl vind je de leukste bestemmingen van Kroatië, waaronder natuurlijk de eilanden. Het liefst gaan wij zo snel mogelijk weer die kant op om nieuwe bestemmingen te ontdekken. Laat je verrassen door het wonderschone Kroatië!

Mis je iets of heb je een tip?

Mis je informatie op deze pagina of zoekt je iets anders wat je hier niet kan vinden? Ook als je tips hebt horen wij het graag. Laat het het ons weten via ons contact formulier
Bekijk accommodaties in Kroatië