Culinair Kroatië
De huidige traditionele keuken van Kroatië is in de loop der eeuwen gevormd door de komende en gaande bezetters. De Slaven vanuit het noorden en later de Hongaren, Venetianen en de Ottomanen hebben allemaal hun indrukken achtergelaten. Zo vindt je op de Kroatische tafels gerechten als goulash, gnocchi en pohacha gebroederlijk naast elkaar. De Kroatische cuisine is een verrassend gevarieerde Zuid Europese keuken die zich tevens per provincie en bevolkingsgroep onderscheidt. Zo vindt je op het boerenland meer gerechten die samengesteld zijn uit puur en alleen de basiselementen zoals groente, vlees en vet. De burgerij in de steden maakt daarnaast meer gebruik van kruiden en specerijen.
Italiaanse invloed
Niet alleen vanwege de 400 jarige overheersing van de Venetianen maar ook doordat Kroatië en Italië alleen gescheiden worden door de gemeenschappelijke Adriatische Zee en het klimaat vrijwel gelijk is overheersen de Italiaanse smaken. In elk Kroatisch restaurant zal je meerdere Italiaanse gerechten tegenkomen en als we de kenners mogen geloven zijn sommigen daarvan zelfs nog lekkerder dan in Italië zelf.
De Venetianen waren gek op olijfolie. Het klimaat en de bodemgesteldheid van Kroatië zijn een uitstekende combinatie voor een fluweelzachte olijfolie van een kwaliteit die nergens anders in Europa geëvenaard kan worden.
Het geheim achter de specifieke Kroatische smaak
Zout is nu niet iets waarvan je in eerste instantie verwacht dat daar smaakverschil in kan zitten. Toch heeft de soort van zout in je gerecht wel degelijk een effect op de smaak. De oude Grieken en Romeinen wisten dit honderden jaren geleden ook al en sinds die tijd is Kroatië een belangrijke zoutleverancier. Het Kroatische zout geeft een vollere smaak aan de ingrediënten dan gewoon zout. Misschien wel het bekendste voorbeeld hiervan is de Pagkaas.
De kaas dankt zijn naam aan het eiland Pag. Door de speciale omstandigheden die er op het eiland heersen kan de kaas nergens anders ter wereld exact hetzelfde gemaakt worden. De schapen die het eiland begrazen zijn de melkleveranciers voor deze zo speciale kaas. Pag is een zogenaamd 'zouteiland', wat inhoudt dat het eiland bezaaid is met zoutpannen. De wind verspreidt het fijne zoutstof, dus ook over de vegetatie die daardoor zeer beperkt is. Alleen die planten die het brandende zout en de niet aflatende wind kunnen weerstaan, overleven. Het zout en de overheersende smaak van de eenzijdige voeding van het schaap geven de kaas zijn unieke smaak.