Ontdek de verscheidenheid van de kroatische keuken

Bekijk accommodaties in Kroatië
Ontdek de verscheidenheid van de kroatische keuken

Kroatië is een fantastisch land om op vakantie te gaan. Steeds meer toeristen zien dit ook waardoor het land in toenemende mate populair is. Kroatië heeft namelijk ontzettend veel te bieden op verschillende vlakken. Allereerst heb je er prachtige stranden en een heerlijke heldere zee. Er is echter ook hele bijzondere natuur. Verder is er voor de cultuurliefhebber in het land ook meer dan genoeg te zien en te beleven. En alsof dat allemaal niet genoeg is, beschikt Kroatië ook nog eens over een fantastische en veelzijdige keuken. Ontdek tijdens je vakantie de meest bijzondere en lekkere gerechten. We geven je hieronder alvast een voorproefje.

Rijke culinaire geschiedenis

Kroatië heeft een enorme rijke culinaire geschiedenis. De traditionele gerechten en bereidingen verschillen bovendien per regio waardoor er talloze regionale specialiteiten zijn. Proef bijvoorbeeld de lekkerste gerechten gemaakt van verse vis- en schaaldieren in Dalmatië of probeer eens een pittig worstje in Slavonië. Mede door de ligging en de geschiedenis van Kroatië hebben er tal van andere landen en culturen invloed gehad op de keuken van het land. De oude Grieken leerden bewoners van Dalmatië bijvoorbeeld wijn maken en Italianen brachten hun kennis over de lekkerste pastagerechten naar Kroatië.

Eten hoort bij de cultuur

Alle gerechten en maaltijden worden in Kroatië met ontzettend veel zorg en aandacht bereid. Eten is namelijk een belangrijk onderdeel van de cultuur in het land. Bij vrijwel alle Kroatische feesten en vieringen speelt de maaltijd een cruciale rol. Op kerstavond is kabeljauw een zeer geliefd gerecht en op nieuwjaarsdag wordt er standaard varkensvlees gegeten. Zo zijn er nog veel meer traditionele gerechten die op bepaalde feestdagen of vieringen genuttigd worden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan gebakken inktvis of gegrild lamsvlees.

De binnenlandse keuken

De seizoen hebben een grote invloed op de keuken van Kroatië. Vooral in het binnenland is dat het geval. Hoofdbestandsdelen van de gerechten hier zijn vaak vlees of zoetwatervis. Verder zijn vooral groenten als bonen, kool en paprika erg populair. In het binnenland wordt er ook vele aardappel gegeten en zijn pruimen een specialiteit. Er worden verschillende gerechten van gemaakt maar ook een bijzonder lekkere brandewijn: šljivovica.

De keuken van Dalmatië

In de kuststreek Dalmatië kun je uiteraard heel veel gerechten met vis en schelpdieren verwachten. Toch is er ook meer dan genoeg vlees. Vooral gevogelte, kalfsvlees en lamsvlees zijn erg populair. Je kunt de keuken van deze streek vergelijken met de mediterrane keuken. Er wordt namelijk veelvuldig gebruik gemaakt van olijfolie, kruiden en knoflook. Proef in Konoba, restaurants met authentieke Dalmatische gerechten, eens Prosciutto met kaas en olijven of geniet van een heerlijke vissoep.

Istrië: paradijs voor gastronomen

Deze populaire vakantiestreek wordt ook wel eens een paradijs voor gastronomen genoemd. Vooral gerechten van zeevruchten zijn hier heerlijk. Probeer ook eens pljukanci, een heerlijke pasta die het lekkerste smaakt onder het genot van een glas brandenwijn. Andere delicatessen uit deze streek die je echt moet proberen zijn truffels, inktvis en natuurlijk de plaatselijk vervaardigde olijven!

Deel dit bericht

Ja? Is Kroatië jouw bestemming?
Bekijk accommodaties in Kroatië