De beste wijngebieden van Kroatië

Bekijk accommodaties in Kroatië
De beste wijngebieden van Kroatië

Ieder persoon die wel eens op vakantie in het prachtige Kroatië is geweest kan beamen dat het land een paar ontzettend lekkere wijnen kent. Wat veel mensen niet weten is dat Kroatië een van de betere wijnlanden van Europa is. In de 19e eeuw was het zelfs een van de belangrijkste wijnlanden van heel Europa! Dat we dat allemaal niet weten is niet zo heel gek: wanneer je een willekeurige slijterij binnenstapt is de kans groot dat je weinig tot geen wijn uit Kroatië tegenkomt. Heel gek, maar vooral erg jammer omdat het misschien wel een van de lekkerste wijnen is die je ooit gaat proeven of reeds geproefd hebt. Gelukkig zijn de druiven uit Kroatië weer langzaamaan maar zeker aan het opkomen. Uit welke delen van het land komt deze wijn eigenlijk? Wat zijn de beste wijngebieden van Kroatië?

Binnenland van Kroatië

Je kunt Kroatië eigenlijk in twee gebieden verdelen wanneer het om wijngebieden gaat. De ene helft is het binnenland van Kroatië en de andere helft is de Adriatische kustlijn. Het binnenland staat bekend om haar heerlijke witte wijnen: vooral in het oosten van het land vind je een soepele witte druif die tot een smaakvolle en soepele wijn geproduceerd wordt. Deze witte wijnen worden vaak vergeleken met een soort wijn uit Slovenië, hoewel het soort uit dat land nog net een stuk karakteristieker van smaak is. De goede smaak en kwaliteit van de wijnen uit het binnenland heeft vooral te maken met de goede natuurlijke omstandigheden van het land.

De Adriatische kustlijn

De Adriatische kuststrook staat tevens bekend om haar bijzondere wijnen. In dit gebied worden voornamelijk wat meer rijpere witte wijnen met een goede nadronk gemaakt. Ook vind je hier diverse wijnvelden waar een rode druif omgezet wordt in krachtige rode wijnen. Omdat het kustgebied nogal verschilt in landschap vind je langs de Adriatische kustlijn wijnen met grote verschillen in smaken. Des te zuidelijker je gaat des te heftiger de rode wijnen zijn. Waar door dit komt? Heel simpel: de druiven in het zuiden staat op droge heuvels terwijl de druiven in het noorden meer water tot zich kunnen nemen. Daarom vind je in het noorden van de kustlijn de meer rijpere wijnen van Kroatië.

In Kroatie zijn veel wijnproeverijen te vinden waar je de lekkerste wijnen kunt proeven en je vaak een rondleiding krijgt en het hele productieproces van dichtbij ziet. Leerzaam en een leuke activiteit voor echte wijnliefhebbers. Vraag bij je accommodatie welke proeverijen in de buurt zijn en trek eropuit.

Deel dit bericht

Ja? Is Kroatië jouw bestemming?
Bekijk accommodaties in Kroatië