Rondreis door Dalmatië

Bekijk accommodaties in Kroatië
Rondreis door Dalmatië

Met zijn 12.000 km2 grondoppervlak is Dalmatië ongeveer even groot als de provincies Drenthe, Flevoland, Overijssel en Gelderland samen. Hierdoor liggen natuurschoon en historische bezienswaardigheden lekker dicht op elkaar. Dat betekent dat je tijdens een rondreis door Dalmatië niet echt noemenswaardig veel kilometers maakt. Het openbaar vervoer in Dalmatië is, net als in geheel Kroatië overigens, goed geregeld. Je kan er daarom voor kiezen van plaats tot plaats te reizen per bus(je) en/of trein, maar vanwege de korte afstanden behoort ook de fiets tot de mogelijkheden. Ben je iemand die toch meer de voorkeur geeft aan gemotoriseerde ongebondenheid, ligt een auto of scooter natuurlijk meer voor de hand.

Veelzijdig Dalmatië

Dalmatië is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de meest populaire vakantiebestemmingen van het Mediterrane gebied. Met zijn schitterende kustlijn, ruige binnenland en pittoreske dorpjes en steden heb je vaak niet genoeg aan een vakantie. Het merendeel van de Dalmatiëgangers die het land in eerste instantie voor een zonvakantie bezoeken, komen dan ook vaak terug voor een rondreis door de rest van het land of een wandelvakantie in de bergen. Het is niet alleen de zon en het natuurschoon wat Dalmatië zo geliefd maakt. Ook cultureel gezien heeft het kleine landje enorm veel te bieden. Onder andere met schitterende steden, waarvan er meerdere teruggaan met hun historie tot diep in de Romeinse tijd.

Wat moet je voorstellen bij een rondreis door Dalmatië?

Virtueel kan je Dalmatië nog het beste in drieën opdelen: De vele historische steden en bezienswaardigheden De grillige kustlijn met zijn pakweg 600 eilandjes Het bergachtige achterland met een nog ongerepte natuur Van de steden zijn de provinciale hoofdsteden het meest in het oog springend. De grootste stad van Dalmatië is Split. Een echte Mediterrane witte stad met een oud centrum waar je urenlang kunt slenteren. Zadar in het westen kenmerkt zich juist weer door zachte pastelkleurige huizen en Romeinse overblijfselen. De kust en eilanden zijn allereerst een waar paradijs voor de (onder)watersporter, fietser en wandelaar. Daarnaast tref je op de grootste eilanden ook pittoreske middeleeuwse plaatsje aan die een bezoek meer dan waard zijn. Tot slot het achterliggende bergland dat door de Kroaten de Zagora genoemd wordt. In dit gebied ligt de Dianara, met zijn 1.831 m., ook meteen de hoogste berg van Kroatië. Verder is de Zagora een bergachtig gebied waar citrus- en wijngaarden zich broederlijk scharen naast verkoelende stuwmeren en lommerrijke bossen.

Deel dit bericht

Ja? Is Kroatië jouw bestemming?
Bekijk accommodaties in Kroatië