Natuur in Kroatie, wat je gezien moet hebben

Bekijk accommodaties in Kroatië
Natuur in Kroatie, wat je gezien moet hebben

Bergen, bossen, watervallen en oneindig grote natuurparken: je bent in Kroatië. Dit Slavische land heeft maar liefst 8 nationale parken, die allemaal een heel eigen karakter hebben. Maar ook de vele reservaten, beschermde landschappen en natuurparken zijn stuk voor stuk een pareltje. In heel het land zijn ongeveer 4300 verschillende plantensoorten te vinden. Het is dus niet voor niets dat Kroatië bij veel natuurliefhebbers hoog op hun verlanglijstje staat. Maar op welke plekken moet je nu echt geweest zijn?

Een ontdekkingstocht door de bergen

Wandel je graag rond in bergachtig gebied, dan mag een bezoek aan de nationale parken Risnjak, Paklenica, Noord Velebit of de Plitvice-meren niet bij je reis ontbreken. Een wandeling door Risnjak brengt je over bergen, door bossen en langs mooie wateren. En bovenaan de top van de berg Risnjak word je beloond met een spetterend uitzicht. In dit park kun je ook zomaar een lynx, bruine beer of een paar marters tegenkomen. Loop dus niet op vol tempo door, maar neem af en toe de tijd om de omgeving in je op te nemen. Ga je liever op ontdekkingstocht in grotten of bij kloven? Dan is het nationale park Paklenica een echte aanrader. Vooral de woeste natuur en de enorme canyon maken indruk.

De Plitvice-meren: een natuurmonument van UNESCO

Elk nationaal park in Kroatië heeft zo zijn charme. Toch is het Nationaal Park de Plitvice-meren veruit het bekendste park van het land. Sinds 1979 is het zelfs opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het zijn vooral de 16 kleine meren die hier de aandacht trekken. Deze meren zijn onderling met elkaar verbonden door watervallen waardoor er een uniek en spectaculair landschap ontstaat. Maar natuurlijk valt er in dit park nog meer te ontdekken. De vele grotten, waterbronnen en zelfs bloemenweides zorgen ervoor dat je telkens weer verrast wordt. Wat dit park extra bijzonder maakt, zijn de vele mogelijkheden om het te verkennen. Stap eens op de fluisterboot of ga aan boord van het panoramatreintje. Zo wordt een tocht door de natuur een echte belevenis.

Natuur aan de kust

Ook het kustgebied van Kroatië is rijk aan natuur. Hier vind je de nationale parken Brijuni, Mljet, de Kornati-eilanden en de Krka-watervallen. Laat je eens verrassen door de ongerepte natuur van de 140 onbewoonde Kornati-eilanden. De hoge klippen en de vele rotspartijen vormen een bizar geheel. Of ga met de boot richting het eiland Mljet. Dankzij de diepe baaien en de weelderige natuur zien velen Mljet als het mooiste eiland van de Adriatische Zee. En wil dat nu niet met eigen ogen zien?

Deel dit bericht

Ja? Is Kroatië jouw bestemming?
Bekijk accommodaties in Kroatië