Duiken in Istrië - Handige tips!

Bekijk accommodaties in Kroatië
Duiken in Istrië - Handige tips!

Istrië is een erg goede duikbestemming in Europa. Haar heldere wateren en goed bewaarde natuur zorgen voor een spectaculaire ervaring onder water die je in niet veel andere Europese gebieden zult tegen komen. De riffen, valleien, grotten en wrakken onder water langs de kust van Istrië bieden duikstekken voor zowel beginners als gevorderde duikers en zorgen stuk voor stuk voor een onvergetelijke ervaring. Ga jij op vakantie naar Istrië en ben jij klaar voor een te gekke ervaring? Lees dan verder voor alles over duiken in Istrië!

Waarom duiken in Istrië?

Istrië biedt een onderwaterwereld met grote diversiteit. Naast de prachtige riffen, vol van vissen en kleurrijk koraal biedt dit schiereiland namelijk ook veel duikstekken waar je scheepswrakken kunt vinden. Deze wrakken zijn vaak volledig begroeid met planten en bieden een waanzinnige plek waar heel veel leven op af komt! Daarnaast biedt Istrië zowel diepe duikstekken voor de gevorderde duiker als ondiepe duikstekken voor de beginner of minder ervaren duiker.

De mooiste duikstekken

Een van de mooiste duikstekken van Istrië is het Brijuni National Park. Dit beveiligde natuurpark is niet alleen prachtig boven water, maar ook adembenemend onder water. Het park heeft een speciale route uitgestippeld voor duikers. Deze 500 meter lange route is een unieke ervaring langs prachtige riffen en archeologische bezienswaardigheden en zeker het proberen waard!

Istrië biedt verder 23 verschillende wrakduiklocaties en 40 duikzones van verschillende structuur. ‘Krnica – Cape Crna Punta’, is een van de mooiste locaties en ligt vrij vlakbij Rabac. Deze duikzone gaat van 5 tot wel 50 meter diep en heeft een gemiddeld zicht van 30(!) meter. Op 25 meter diepte vind je hier een onderwater tunnel begroeid met prachtige stukken koraal! Een duik hier doorheen is een spannende, maar geweldige ervaring!

Andere mooie duikstekken zijn bijvoorbeeld ‘Flamingo’, waar een gezonken Torpedoboot uit 1914 te vinden is, en ‘Fraskeric’, een klein eilandje omringd door een geweldig rif vol grotten, passages en ontelbare vissen. Beide duikstekken liggen vlakbij Pula.

Duikscholen

Istrië biedt een groot aantal duikscholen nabij Umag, Novigrad, Porec, Vrsar, Funtana, Rovinj, Pula, Medulin, Labin en Rabac. De kwaliteit en prijs bij deze scholen zal erg verschillen. Het is daarom belangrijk om een overwogen keuze te maken in welke duikschool je kiest. Daarnaast raden we aan eerste te informeren bij de duikschool of er wel plek vrij is voor een duikles of cursus. Meestal zijn de duikleraren erg vriendelijk en helpen ze je eventueel graag verder met het uitstippelen van je eigen onderwaterroute. Bekende en goede duikscholen zijn bijvoorbeeld: Diving Center Porec (heeft ook Nederlandse begeleiders),Diving center Hippocampus en Starfish Diving Center. Op alle scholen is het mogelijk om een proefles te volgen, maar je kunt natuurlijk ook gelijk je duikbrevet halen!

Tips

  • Bij een noodgeval zijn, net als in Nederland, de hulptroepen te bereiken via 112.
  • Neem zonnebrand mee voor als je lang op de boot naar je duikstek moet varen.
  • We raden je altijd aan om je eigen duikbril mee te nemen. Hiermee weet je zeker dat je perfect zicht hebt onderwater
  • Het theorie gedeelte van je duikbrevet lijkt een flinke klus voor een vakantie waarin je wilt ontspannen, maar dit valt reuze mee! Het boek heb je zo uit.

Deel dit bericht

Ja? Is Kroatië jouw bestemming?
Bekijk accommodaties in Kroatië