Watervallen die je gezien moet hebben in Kroatië

Bekijk accommodaties in Kroatië
Watervallen die je gezien moet hebben in Kroatië

Het bergachtige Kroatië herbergt in haar ongetemde natuur tientallen schitterende watervallen van een schoonheid die we ons bijna niet kunnen voorstellen. Alleen de drie grootste watervallen zijn bekend bij het publiek, de rest ligt verstopt in de ongerepte natuur en zijn alleen bekend bij de plaatselijke bewoners. De watervallen van het National Park Plitvice worden door velen bestempeld als de mooiste van de wereld. Om dit fenomenale natuurverschijnsel te behouden voor het nageslacht staan ze sinds 1979 op UNESCO'S werelderfgoederenlijst.

Plitvice watervallen

De Plitvice watervallen bestaan uit een enorm complex van zo'n 16 meren die onderling verbonden zijn door zo'n 90 grote en kleine watervallen. In het omvangrijke gebied zijn meerdere wandeltochten die rond lopen over een bepaald gedeelte van de cascades. Het magnifieke blauw van het water in combinatie met het groen van de omliggende begroeiing lenen zich uitermate voor het maken van de mooiste foto's. Het Plitvicepark is niet toegankelijk voor voertuigen maar er zijn goede shuttlediensten over land naar de mooiste plekjes en op bepaalde meren is er gelegenheid voor een boottocht.

Plivitc meren
Loop tussen deze schitterende watervallen

Roski Slap watervallen

Als grootste watervallen van de Krka rivier in het gelijknamige park bestaat ook deze uit een serie aaneengesloten cascademeren. De waterval strekt zich uit over een lengte van 650 meter en is 450 meter breed. Het complex ligt vrij vlak, verwacht dus geen woeste wateren die zich met veel gebulder de diepte in storten. In tegenstelling tot andere natuurreservaten zie je heier wel menselijke activiteiten zoals landbouw en langs de rivier wemelt het van de horecagelegenheden en staan er enkele mooi gerestaureerde watermolens. De omgeving beschikt over een rijke vegetatie en de rotsachtige rivierwand zit vol met mooie grotten en spelonken.

Roski Slap watervallen

Skradinski Buk waterval

De Krka rivier kent naast bovengenoemde in totaal 7 watervallen. De vrij korte Bilusica Buk, de 60 meter hoge Manjlovacki Slap, de kleinere Brljan, Rosnjak, Miljacka Slap en de Skradinski Buk. De laatste heeft een lengte van 800 meter en is opgebouwd uit 17 cascades. De breedte van de rivier varieert van 200 tot 400 meter en het complex is goed bewandelbaar dankzij leuk aangelegde paadjes. De oevers zijn met elkaar verbonden door meerdere houten bruggen en in de authentieke watermolens kan je een hapje eten of een aandenken kopen. In het nabijgelegen Skradin zijn er tevens overnachtingsmogelijkheden.

Bent u in de buurt van één van deze plaatsen, vraag dan naar meer informatie bij lokale vvv kantoren of uw reisleiding. Een reis naar Kroatië is niet compleet zonder het bezichtigen van een mooie waterval!

Deel dit bericht

Ja? Is Kroatië jouw bestemming?
Bekijk accommodaties in Kroatië