Kroatië is al langer een topbestemming voor vakanties binnen Europa. Hoewel je er met het vliegtuig slechts enkele uren doet om er te geraken, lijkt dit land wel recht uit een tropische brochure te komen, met verblindend witte stranden en prachtige groene taferelen. 10% van Kroatië bestaat uit natuurreservaat, met zorg in stand gehouden om de inheemse dieren en planten te beschermen, zodat iedereen ervan kan komen genieten. Vooral wie van grotten houd kan in Kroatië zeker hun hart ophalen, want enkele van de mooiste grotten ter wereld vind je in dit land.
De Blauwe Grot van Bisevo
Deze grot is gelegen aan de westkust van het Kroatische eiland Biševo en staat bekend als een waar spektakel. Op bepaalde momenten van de dag (rond het middag uur) weerspiegeld het licht hier door een opening in de grot op het water, waardoor alles een fel blauwe kleur krijgt. Daarom is de grot een bekende trekpleister voor toeristen, die er op kleine bootjes moeten stappen om de grot te bezichtigen, dit omdat de ingang niet zo groot is. De grot is ook toegankelijk voor duikers. Een excursie naar deze grot wordt vaak gecombineerd met een bezoek aan de gelijkaardige Groene Grot, waar hetzelfde lichteffect voor een groene gloed zorgt.
De Modric Grot
De Modric Grot ligt naast het gelijknamige dorp in de buurt van het Nationaal Park Paklenica. Ook deze grot is een unieke ervaring. In tegenstelling tot de meeste grotten die voor toeristen worden opengesteld, is de Modric Grot volledig natuurlijk en niet door mensen verbouwd. Dit betekent dat er geen electrische lichten en artificiele paden zijn aangebracht. Bezoekers moeten een helm met een zaklantaarn dragen en een overall die hun kleren proper houdt, terwijl ze klimmen en kruipen om door deze 700 meter lange grot te geraken. De Mordric Grot zal er elke keer anders uitzien: door de nabijheid van de zee zal het afdruipende water steeds nieuwe stalagmieten en stalactieten creëren.
De Vranja Grot
De grot ligt in het dorpje Kotlenice, op ongeveer 30 minuten rijden van Split en werd voor het eerst ontdekt in 1908 door de landeigenaar, die een gewonde vogel probeerde te helpen. Nadat de grot meer verkend was, werdt hij in 1929 opengesteld voor bezoekers. Hoewel de Vranja (Vranjača) Grot geen echte hotspot is voor toeristen is hij zeker een bezoekje waard. Natuurlijke kristalen decoreren verschillende van de meer dan negen kamers en je vind er ook bewijs dat de grot ooit bewoond was, enkele duizenden jaren geleden. Sommige beschouwen de grot hierdoor als een verborgen parel. Momenteel worden de geleide tours overzien door familie van de oorsponkelijke landeigenaar.