Citytrip naar Split? Een aanrader!

Bekijk accommodaties in Kroatië
Citytrip naar Split? Een aanrader!

De ligging van Split is al een troef op zich: Split ligt namelijk aan de Dalmatische kust en wordt ook 'het Venetië van Kroatië' genoemd. Zon, zee en een vleugje cultuur, wat wil je nog meer?!

De meest 'in het oog springende' bezienswaardigheid van Split is ongetwijfeld het paleis van Diocletianus. Met zijn oppervlakte van 35000 m² kan je er echt niet naast kijken! Het werd gebouwd in de 4de eeuw in opdracht van keizer Diocletianus en vormt nu het centrum van Split. Het is helemaal omwald en ziet eruit als een fort. Al jaren prijkt het op de werelderfgoedlijst van Unesco. Binnen de muren zijn de kathedraal van Sint Domnius, de kleine tempel van Jupiter en het stadsmuseum een bezoekje waard. Beklim zeker de klokkentoren van de kathedraal. Eens boven kan je genieten van een schitterend uitzicht over het hele paleis. Het stadsmuseum maakt je wegwijs in de geschiedenis van de stad en heeft een prachtig binnenhof. In de vele kronkelstraatjes van het paleis kan je verdwalen langs winkeltjes en marktjes en je voelt je echt in het Zuiden!

Rustige binnenstad

De Mestrovicgalerij met het oeuvre van de beeldhouwer Ivan Mestrovic (1883-1962) mag je zeker niet missen, alleen al voor de prachtige locatie in Split en het schitterende panorama. Moe van dat slenteren in kerken en musea? Dan ga je gewoon lekker een ijsje eten op de Riva boulevard. Vanop je terrasje onder de palmbomen kan je de bedrijvigheid in de haven zien. Geen last van voorbijrijdend verkeer want de boulevard is autovrij!

Of kies je voor zee en strand? Bacvice heeft geen kiezelstrand maar een zandstrand en is daarom heel populair. In het uitgestrekte park Marjan kan je heerlijk wandelen tussen de dennenbomen. Ga ook eens tot op de Marjanheuvel. Met zijn 178 m hoogte kijkt hij uit over de stad, de zee en de eilanden. Over eilanden gesproken: vanuit de haven van Split varen er dagelijks veerboten naar de Dalmatische eilanden. De drie meest bekende eilanden zijn Brac, Hvar (lavendeleiland) en Solta. Bekroon je dag met een gezellig etentje! De Kroatische keuken heeft een Italiaans tintje en biedt je de heerlijkste vis- en zeevruchtenschotels. Restaurants in Split zijn er in alle prijsklassen. Wil je je daarna nog in het nachtleven storten? Dan is Bacvice met zijn clubs en cocktailbars dè place to be! Hou je het liever rustig met een klassiek concert of opera, dan kan je terecht in het Nationaal Theater. Geniet ervan!

Kortom, een stad als Split is het bezoeken waard tijdens een vakantie of een stedentrip!

Deel dit bericht

Gerelateerd

Ja? Is Kroatië jouw bestemming?
Bekijk accommodaties in Kroatië